Najpowszechniejsze źródła zgagi

Z kłopotem charakterystycznego palenia odczuwanego w przełyku pokarmowym, w naszym kraju, według najświeższych badań medycznych, musi się zmagać ponad pięćdziesiąt procent wszystkich naszych rodaków! To olbrzymi wynik i śmiało można stwierdzić, że zgaga, bo tak określa się ten specyficzny stan palenia w gardle, to po prostu zjawisko masowe, ale jak najbardziej nie jest to naturalne. Jeżeli cierpimy na powracające zgagi, koniecznie powinniśmy coś z tą nieprzyjemną dolegliwością zrobić, ale co? Żeby wiedzieć, jak działać profilaktycznie, przede wszystkim warto sobie uświadomić, co konkretnego wywołuje tego rodzaju symptom w naszym określonym przypadku. To, co jest u nas powodem zgagi, nie zawsze stanowi podłoże dyskomfortu związanego z pieczeniem w przełyku u kogoś innego.
Statystyki pokazują także, że osoby cierpiące na zgagę po prostu bardzo często ten problem lekceważą, a z tego może pojawić się kolejny problem natury zdrowotnej. Generalnie w większości przypadków winne sa nasze przewinienia kulinarne i gastronomiczne wpadki – za dużo przypraw pikantnych, aromatycznych, zbyt wiele ostrości w postaci papryczki czy chrzanu.

Można tez mówić o takich produktach, które wywołują nadkwasotę. Zgagotwórcze w swym charakterze okazują się zwłaszcza słodycze, ale także nadmiar nabiału prowadzący do zakwaszenia organizmu oraz kofeina i papierosy. Nierzadko winne zgagi sa lekarstwa czy antybiotyki bądź zbyt duże ilości wypijanego alkoholu. Można tez mówić o kompletnie niegastronomicznych przyczynach, do jakich zalicza się alergie pokarmowe czy zaburzenia naturalnego rytmu pracy układu pokarmowego.
Autor artykułu:

Najpowszechniejsze źródła zgagi
Przewiń do góry