Najpowszechniejsze źródła zgagi

Z kłopotem charakterystycznego palenia odczuwanego w przełyku pokarmowym, w naszym kraju, według najświeższych badań medycznych, musi się zmagać ponad pięćdziesiąt procent wszystkich naszych rodaków! To olbrzymi wynik ibaterie trójmiasto śmiało można stwierdzić, że zgaga, bo tak określa się ten specyficzny stan palenia w gardle, to po prostu zjawisko masowe, ale jak najbardziej nie jest to naturalne. Jeżeli cierpimy na powracające zgagi, koniecznie powinniśmy coś z tą nieprzyjemną dolegliwością zrobić, ale co? Żeby wiedzieć, jak działać profilaktycznie, przede wszystkim warto sobie uświadomić, co konkretnego wywołuje tego rodzaju symptom w naszym określonym przypadku. To, co jest u nas powodem zgagi, nie zawsze stanowi podłoże dyskomfortu związanego z pieczeniem w przełyku u kogoś innego.
Statystyki pokazują także, że osoby cierpiące na zgagę po prostu bardzo często ten problem lekceważą, a z tego może pojawić się kolejny problem natury zdrowotnej. Generalnie w większości przypadków winne sa nasze przewinienia kulinarne i gastronomiczne wpadki – za dużo przypraw pikantnych, aromatycznych, zbyt wiele ostrości w postaci papryczki czy chrzanu.

Można tez mówić o takich produktach, które wywołują nadkwasotę. Zgagotwórcze w swym charakterze okazują się zwłaszcza słodycze, ale także nadmiar nabiału prowadzący do zakwaszenia organizmu oraz kofeina i papierosy. Nierzadko winne zgagi sa lekarstwa czy antybiotyki bądź zbyt duże ilości wypijanego alkoholu. Można tez mówić o kompletnie niegastronomicznych przyczynach, do jakich zalicza się alergie pokarmowe czy zaburzenia naturalnego rytmu pracy układu pokarmowego.
Autor artykułu:

Najpowszechniejsze źródła zgagi
Przewiń do góry